Persoonlijke groei bij Therapie Zoetermeer

Ik werk vaak met cognitieve gedragstherapie. Het plezierige daarvan is, dat het én veel inzicht geeft én het je een actieve manier biedt om aan de slag te gaan. Je kunt echt iets doen en je komt tot wezenlijke inzichten waarmee je kunt veranderen. De therapie is een goed geteste, betrouwbare en succesvolle manier om aan je eigen ontwikkeling te werken. De methode gaat er vanuit dat je vast zit in bepaalde gedachten. Dat je de wereld ziet door een sterk gekleurde bril. En dat je daardoor vastloopt, verstrikt raakt in bepaalde gevoelens en gedrag. Mensen vinden deze methode prettig omdat je in de behandeling inzicht krijgt en ook echt aan het werk kunt. Denken én doen. Je leert met Therapie Zoetermeer je eigen valkuilen kennen en je komt er achter hoe je ze kunt overwinnen. Het fijne van de methode is dat je zo een manier leert om jezelf te helpen waar je ook in de toekomst veel aan hebt.

Over je gedachten, gevoel en gedrag

Hoe je in het leven staat, hoe je met problemen omgaat, op welke manier bepaalde situaties je raken; het heeft allemaal te maken met de driehoek denken, doen en voelen. Je denkt iets, daardoor voel je iets en dat zorgt ervoor dat je iets gaat doen. Je gedrag, je emoties en je gedachten zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als er dus iets mis gaat met een van de drie, dan heeft dat gevolgen voor de anderen. Je denkt bijvoorbeeld dat als je een project niet aanneemt op je werk, je dat je baan wel eens zou kunnen kosten. Dat voelt behoorlijk bedreigend, je voelt je onzeker en bent bang je baan te verliezen. En dus zeg je op elke nieuwe klus ‘ja’ – ook al kan het eigenlijk niet. Bij Therapie Zoetermeer onderzoeken we waar het scheef loopt. Is het echt zo dat je je baan verliest als je een project niet aanneemt? Of is dat een beetje overdreven? Het is de moeite waard het heel zorgvuldig te bestuderen. Want op deze ene gedachte baseer je heel onverantwoordelijk gedrag. Stapje voor stapje brengen we realisme in je gedachten terug. Je leert je eigen trucjes van redeneren kennen. Je herkent waar je steeds dezelfde denkfout maakt. In je eigen tempo gaan we ook aan de andere kant van de driehoek aan het werk: bij je gedrag.

Therapie Zoetermeer – meer inzicht in jezelf

Je kunt je gedrag veranderen. Waar je altijd linksaf ging, ga je nu een keertje rechts – kijken wat er gebeurt. Dat klinkt makkelijk, maar is voor de meeste mensen een grote stap: ‘wat gebeurt er als ik een keer ‘nee’ zeg?’, ‘hoe zou het zijn als ik me eens uitsprak?’, ‘wat gaat er gebeuren als ik de presentatie eens zou doen?’. Gelukkig kunnen we het bij Therapie Zoetermeer in de behandelkamer rustig oefenen, in een veilige omgeving en in je eigen tempo. Een beetje proberen, en goed opletten. Ook wat er met je gebeurt. Hoe voelt het om je uit te spreken? Hoe voelt het om eens lang aan het woord te zijn? Hoe voelt het om niet het laatste woord te willen hebben? Voor de meeste cliënten zijn zelfs de kleinste oefeningen grote openbaringen. Dat waar je zo bang voor bent blijkt niet te gebeuren. Sterker nog, er gebeuren andere dingen; positieve ontwikkelingen, leuke reacties, feedback waar je energie van krijgt. En dat voelt goed. Uiteindelijk zal iedereen het moeten doen. Je zult veel kennis opbouwen, je zult jezelf veel beter gaan begrijpen en meer inzicht krijgen in jezelf. Maar om van een klacht af te komen, zul jij iets moeten doen. Er zal iets moeten veranderen. Wat en hoe, dat gaan we samen bij Therapie Zoetermeer uitvinden. En als we het weten, help ik je de weg te vinden het ook echt te gaan doen.

De context van je klacht

Geen enkele klacht is er zomaar ineens. Een angstklacht bijvoorbeeld begint meestal klein en onschuldig en spreid dan – soms enorm snel – uit als een olievlek. Terwijl een negatief zelfbeeld zich ontwikkelt als een spiraal. Het wordt steeds dieper in steeds hetzelfde cirkeltje. Zo heeft elke klacht een eigen context, een geschiedenis. En in die geschiedenis vinden we bij Therapie Zoetermeer ook de mogelijkheden. Je hebt het namelijk al een keer gedaan en gekund. Dat is bemoedigend, en je hebt een mooi vertrekpunt om op door te werken.

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem telefonisch contact op via 079 203 3011 of vul het contactformulier in naar Therapie Zoetermeer.